Logo
שותים קפה? השעה בה אתם שותים אותו עשויה להאריך לכם את החיים

שותים קפה? השעה בה אתם שותים אותו עשויה להאריך לכם את החיים

Avatar of אגוגו

מחקר חדש שפורסם בכתב העת האירופאי לבריאות הלב (European Heart Journal) חושף כי "מתי אנחנו שותים קפה" עשוי להיות חשוב באותה מידה "כמה כוסות קפה אנחנו שותים". המחקר מציע כי שתיית קפה בעיקר בשעות הבוקר קשורה לסיכון תמותה נמוך משמעותית בהשוואה לצריכת קפה לאורך כל היום.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

המחקר המקיף, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת טוליין, בית הספר לבריאות הציבור של הרווארד, ומוסדות יוקרתיים אחרים, עקב אחר יותר מ-40,000 מבוגרים אמריקאים כדי לחקור כיצד דפוסי שתיית קפה משפיעים על אריכות ימים.

שני דפוסי צריכת קפה מובחנים

החוקרים זיהו שני דפוסים עיקריים של שתיית קפה בקרב המשתתפים:

  • דפוס בוקר (36% מהמשתתפים): קפה נצרך בעיקר בין 4:00 בבוקר ל-11:59 בבוקר
  • דפוס כל-היום (14% מהמשתתפים): צריכת קפה מפוזרת לאורך שעות הבוקר, אחר הצהריים והערב

שאר 48% מהמשתתפים לא שתו קפה כלל, והם שימשו כקבוצת השוואה לניתוח.

יתרונות משמעותיים לשותים קפה בבוקר

במהלך תקופת המעקב החציונית של 9.8 שנים, החוקרים תיעדו 4,295 מקרי מוות, כולל 1,268 מקרי מוות ממחלות לב וכלי דם ו-934 מקרי מוות מסרטן. לאחר התאמה למספר רב של גורמים, כולל כמות הקפה שנצרכה, תכולת הקפאין, משך השינה, וגורמים מבלבלים פוטנציאליים אחרים, התוצאות הראו:

  • שותי קפה בבוקר הראו סיכון נמוך ב-16% לתמותה מכל סיבה בהשוואה ללא-שותי קפה (יחס סיכון: 0.84)
  • שותי קפה בבוקר חוו הפחתה משמעותית של 31% בתמותה ממחלות לב וכלי דם (יחס סיכון: 0.69)
  • שותי קפה לאורך כל היום לא הראו יתרונות משמעותיים בתמותה בהשוואה ללא-שותי קפה

"הממצאים שלנו מציעים כי שתיית קפה בבוקר עשויה להיות קשורה באופן חזק יותר לסיכון נמוך יותר לתמותה מאשר שתיית קפה מאוחר יותר ביום," ציינו מחברי המחקר.

יחס מנה-תגובה

באופן מעניין במיוחד, החוקרים גילו כי תזמון צריכת הקפה שינה משמעותית את הקשר בין כמויות צריכת הקפה וסיכון התמותה. צריכת קפה גבוהה יותר (יותר מ-2-3 כוסות ביום) הייתה קשורה באופן משמעותי לסיכון תמותה נמוך יותר, אך רק בקרב אלה ששתו את הקפה שלהם בעיקר בבוקר.

עבור שותי קפה בבוקר, אלה שצרכו 2-3 כוסות ביום הראו את היתרון המשמעותי ביותר עם הפחתה של 29% בסיכון התמותה מכל סיבה בהשוואה ללא-שותי קפה. אפילו צריכה גבוהה יותר (יותר מ-3 כוסות) שמרה על הפחתה משמעותית של 21% בסיכון התמותה.

לעומת זאת, לא נצפו יתרונות משמעותיים בתמותה בקרב שותי קפה לאורך כל היום, ללא קשר לכמות הקפה שצרכו.

מדוע התזמון חשוב: מנגנונים פוטנציאליים

החוקרים הציעו שני מנגנונים פוטנציאליים להסביר מדוע צריכת קפה בבוקר עשויה להיות מועילה יותר:

  1. השפעות על המקצב הצירקדי: קפה שנצרך אחר הצהריים או בערב עלול לשבש את מחזורי השינה והערות הטבעיים. ניסויים קליניים קודמים הראו כי צריכת קפה כבדה מאוחר יותר ביום יכולה להפחית את ייצור המלטונין בעד 30%. מלטונין ממלא תפקיד מפתח בוויסות המקצבים הצירקדיים, ורמות נמוכות יותר קשורות בלחץ חמצוני מוגבר, לחץ דם גבוה יותר, וסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם.
  2. תזמון אנטי-דלקתי: רבים מיתרונות הבריאות של קפה נובעים מתכונותיו האנטי-דלקתיות. מכיוון שסמנים דלקתיים בדם בדרך כלל מגיעים לשיא בבוקר ויורדים במהלך היום, ההשפעות האנטי-דלקתיות של קפה עשויות להיות מועילות ביותר כאשר נצרכות בבוקר.

"ההסבר הראשון חל בעיקר על קפה מכיל קפאין, בעוד השני חל הן על קפה מכיל קפאין והן על קפה נטול קפאין," ציינו החוקרים.

תיקוף המחקר ומתודולוגיה

כדי להבטיח אמינות, החוקרים תיקפו את ממצאיהם בשתי גישות:

  • תיקוף פנימי: ניתוח נתוני היזכרות תזונתית הן מיום 1 והן מיום 2 באופן עצמאי
  • תיקוף חיצוני: אישור במחקר תיקוף אורח החיים של נשים וגברים, שהשתמש בשיטת רישום תזונתי של שבעה ימים, הנחשבת לסטנדרט הזהב

המחקר השתמש בנתונים מסקר הבריאות והתזונה הלאומי (NHANES) משנים 1999-2018, המיועד להעריך את מצב הבריאות והתזונה של מבוגרים וילדים בארצות הברית. המשתתפים דיווחו על התזמון, הסוגים, והכמויות של כל המזון והמשקאות שנצרכו בדיווחי תזונה של 24 שעות.

מגבלות ושיקולים

כמו בכל מחקרי תצפית, מחקר זה מבסס קשרים אך אינו יכול להוכיח בוודאות סיבתיות. המחברים מכירים במספר מגבלות:

  • האופי המדווח עצמית של נתוני התזונה עלול להכניס הטיה בזיכרון
  • למרות התאמה קפדנית לגורמים מבלבלים פוטנציאליים, גורמים שלא נמדדו עלולים להשפיע על התוצאות
  • לא ברור אם דפוס הקפה בבוקר עשוי להיות פשוט סמן לאורח חיים בריא יותר באופן כללי
  • הממצאים התבססו על מבוגרים אמריקאים ועשויים לא לחול על אוכלוסיות עם תרבויות צריכת קפה שונות

השלכות לשותי הקפה

מחקר זה מוסיף ממד חדש להבנתנו את ההשפעות הבריאותיות של קפה. בעוד שמחקרים קודמים מצאו באופן כללי כי צריכת קפה מתונה (3-5 כוסות ביום) מועילה, זהו המחקר המשמעותי הראשון המדגיש את חשיבות התזמון.

עבור חובבי קפה, ממצאים אלה מרמזים כי ריכוז צריכת הקפה בשעות הבוקר עשוי למקסם את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים. זה מתיישר עם הנחיות התזונה האמריקאיות 2015-2020, הממליצות על צריכת קפה מתונה כחלק מדפוס תזונה בריא.

עם זאת, מומחי בריאות מזהירים כי תגובות אישיות לקפאין משתנות באופן ניכר. אנשים עם הפרעות שינה, חרדה, או מצבים קרדיווסקולריים מסוימים צריכים להתייעץ עם רופא לגבי הרגלי צריכת הקפה הספציפיים שלהם.

מבט לעתיד

מחקר זה פותח אפיקים חדשים למחקר על הקשר בין תזמון תזונתי, מקצבים צירקדיים, ותוצאות בריאותיות. מחקרים עתידיים עשויים לחקור האם הסטת צריכת הקפה לשעות הבוקר עשויה לשפר תוצאות בריאותיות באוכלוסיות ששותות כיום קפה לאורך כל היום.

עד אז, עבור מיליוני אנשים שכבר נהנים מכוס הקפה הבוקר שלהם, מחקר זה מספק ראיות מרגיעות שהרגל נפוץ זה עשוי לתרום לאריכות ימיהם.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.